Prosedur Beli Nombor Plate Putrajaya - Adzril Bloggertalk

Friday, 17 July 2020

Prosedur Beli Nombor Plate Putrajaya

Sekiranya anda bersetuju untuk membeli nombor plate Putrajaya, anda perlu memahami proses-prosesnya. Jadi saya akan terangkan prosedur beli nombor Plate Putrajaya sekiranya anda nak minta bantuan saya untuk bookingkan nombor plate Putrajaya untuk anda.

Fahami Caj dan Bayaran Dahulu

Sebelum tu, suka saya jelaskan disini kos booking nombor plate Putrajaya adalah RM0. Ya, tiada bayaran sekiranya anda sendiri datang ke Putrajaya dan buat semua proses booking nombor plate ini. Tetapi sekiranya anda nak serahkan kepada saya, saya akan kenakan caj 'runner' RM60 untuk tujuan booking nombor plate ini.

Perlu jelas, saya hanya ambil upah booking nombor plate sahaja iaitu RM60.

Saya akan uruskan dari proses booking nombor plate Putrajaya sehingga mendapatkan memo kelulusan tempahan nombor plate sehingga berjaya.

Memo Kelulusan ini saya akan pos kan kepada anda, dan anda perlu bawa memo ini ke mana-mana kaunter JPJ untuk membuat pembayaran RM310. Memo ini mestilah dibawa dan dibayar di kaunter JPJ oleh penama yang didaftarkan atas nombor berkenaan.

Sekiranya saya berkelapangan, saya boleh tolong untuk bayarkan di kaunter JPJ. Tapi musim PKP ni biasanya terlalu ramai orang di JPJ Putrajaya, jadi saya lebih prefer untuk pos sahaja Memo Kelulusan berkenaan.

Tonton video di bawah ini sebelum anda meneruskan urusan menempah nombor Plate Putrajaya.

Langkah-langkah beli nombor plate Putrajaya

  1. Senaraikan Nombor yang dikehendaki (susun ikut priority, paling atas paling dikehendaki)
  2. Berikan nombor alernatif sekiranya senarai yang anda pilih telah didaftarkan oleh orang lain.
  3. Sekiranya anda bersetuju dengan 2 langkah diatas, anda boleh lihat langkah ke-4.
  4. Berikan IC depan belakang kepada saya (palang siap-siap) untuk penama nombor plate yang hendak dibooking.
  5. Bank in upah kepada saya.
  6. Saya akan pergi ke JPJ untuk urusan booking.
  7. Saya akan pos Memo Kelulusan kepada anda.
Contoh Menyediakan / Menulis Senarai Nombor dan Nombor Alternatif

Nombor yang saya nak
  • FC 1234
  • FC 2536
  • FC 9515
  • FC 6985
  • FC 2564
  • FC 2654
  • FC 2644
  • FC 7889

Alternatif
Pilih mana-mana nombor yang tuan rasa cantik, asalkan dapat plate FC.
atau,

 Nombor yang saya nak
  • FC 1234
  • FC 2536
  • FC 9515
  • FC 6985
  • FC 2564
  • FC 2654
  • FC 2644
  • FC 7889

Alternatif
Cari gabungan nombor yang kalau ditambah jadi 4. Contoh FC 2344 sama dengan 2+3+4+4 = 5+8 = 13 =  1+3 = 4
Nota tambahan : semua nombor 1,2 dan 3 digit untuk F,FA,FB dan FC telah didaftarkan. Nombor special seperti AABB, ABBA, ABAB juga telah habis didaftarkan. Yang tinggal hanya nombor random yang biasa. 

Nombor alternatif mestilah nombor yang PASTI ADA untuk memastikan anda dapat nombor plate Putrajaya.

Ingat, spiritnya/objektif utama adalah untuk mendapatkan Plate Putrajaya. Ini adalah yang terbaik dan memudahkan urusan booking nombor plate Putrajaya anda. Nombor tak penting, yang penting huruf tu.

Risiko tidak menyediakan nombor alternatif

Sekiranya anda tidak sertakan nombor alternatif, duit upah booking akan dikira burn sekiranya nombor pilihan yang disenaraikan tiada atau telah didaftar oleh orang lain.

Kalau nak pilih nombor cantik-cantik biasanya memang dah didaftarkan awal oleh orang lain semasa pelancarannya. Alasan lain saya menghendaki anda menyediakan nombor alternatif adalah untuk memastikan proses booking berjalan lancar. 

Buat masa sekarang, saya dimaklumkan nombor plate F,FA, dan FB perlu menunggu 2 minggu sebelum mendapat memo kelulusan dari pihak JPJ. 

Untuk kes ini, JPJ akan memberikan Akuan Terima (rujuk gambar dibawah) untuk saya kembali ambil Memo Kelulusan (rujuk gambar dibawah) di bahagian perselesan JPJ dalam masa 2 minggu.

Saya akan Whatsapp kepada anda slip Akuan Terima bertarikh kepada anda sebagai bukti proses booking telah dilaksanakan. Anda perlu memaklumkan kembali kepada saya sekiranya pihak JPJ telah menghubungi anda menyatakan kelulusan untuk saya kembali ke JPJ mengambil memo kelulusan.

Tapi kalau FC, memang boleh dapat on the spot (sekiranya nombor yang diingini ada)


Akuan terima permohonan nombor di JPJ


Selepas mendapat memo kelulusan, anda perlu rujuk langkah ke 6 diatas untuk urusan seterusnya.

Sebarang pertanyaan boleh terus Whatsapp saya O1O6OO9966.

Memo kelulusan selepas proses booking


Resit Rasmi selepas pembayaran RM310 di kaunter JPJ


Share with your friends

5 komentar

tuan..no fc ad lg tak kat jpj putrajaya sekarang ni?

Assalamualaikum tuan nimbor FD da ada belom?

Salam tuan FD da keluar belom?

nombor plate FD akan dikeluarkan pada mei 2021

Terima kasih kerana sudi baca artikel ini. Mohon komen sebagai tanda anda telah menjejakkan diri ke sini.