Prosedur Beli Nombor Plate Putrajaya - Adzril Bloggertalk

Friday, 17 July 2020

Prosedur Beli Nombor Plate Putrajaya

Sekiranya anda bersetuju untuk membeli nombor plate Putrajaya, anda perlu memahami proses-prosesnya. Jadi saya akan terangkan prosedur beli nombor Plate Putrajaya sekiranya anda nak minta bantuan saya untuk bookingkan nombor plate Putrajaya untuk anda.

Fahami Caj dan Bayaran Dahulu

Bayaran untuk dapatkan nombor plate Putrajaya dari servis saya berbeza mengikut plate. Bayaran adalah merangkumi semua urusan dari awal hingga selesai urusan di JPJ. Saya akan Whatsapp salinan resit kepada anda untuk urusan pendaftaran kenderaan.

Anda hanya perlu forwardkan salinan resit berkenaan kepada salesman kereta atau motor untuk tujuan pendaftaran berkenaan. Itu sahaja.

Tempoh untuk dapat nombor yang dibeli adalah 1 hari untuk plate FC dan MALAYSIA. Namun sekiranya tempahan untuk plate F, FA, dan FB, anda perlu menunggu dalam tempoh 2 minggu sebelum nombor plate diperolehi.

Nombor yang diperolehi itu pulak perlu available untuk didaftarkan. Dengan kata lain, nombor itu belum didaftarkan oleh mana-mana pihak lain.

Tonton video di bawah ini sebelum anda meneruskan urusan menempah nombor Plate Putrajaya.

Langkah-langkah beli nombor plate Putrajaya

  1. Berikan (Whatsapp) salinan kad pengenalan depan dan belakang bakal pemilik kenderaan yang nak didaftarkan.
  2. Buat bayaran upah dan bayaran yang diberikan melalui Whatsapp (berbeza mengikut plate F, FA, FB, FC dan MALAYSIA)
  3. Anda boleh senaraikan nombor yang anda inginkan. Sekiranya nombor itu masih belum didaftarkan, maka saya akan book nombor berkenaan. Namun sekiranya nombor itu telah didaftarkan oleh orang sebelum ini, maka saya akan memilih mana-mana nombor lain secara rawak.
Contoh Menyediakan / Menulis Senarai Nombor Plate yang anda ingini. Whatsapp kepada saya senarai berkenaan.
Nombor yang saya nak
  • FC 1234
  • FC 2536
  • FC 9515
  • FC 6985
  • FC 2564
  • FC 2654
  • FC 2644
  • FC 7889

Nota tambahan : semua nombor 1,2 dan 3 digit untuk F,FA,FB dan FC telah didaftarkan. Makna kata, dah takde. Nombor special seperti AABB, ABBA, ABAB juga telah habis didaftarkan. Yang tinggal hanya nombor random yang biasa. 

Ingat, spiritnya/objektif utama adalah untuk mendapatkan Plate Putrajaya sama ada F, FA, FB, FC atau MALAYSIA. Ini adalah yang terbaik dan memudahkan urusan booking nombor plate Putrajaya anda. Nombor tak penting, yang penting huruf tu.

Tempoh Menunggu 2 minggu Untuk Plate F, FA, dan FB

Seperti yang saya maklumkan diatas, buat masa sekarang, nombor plate F,FA, dan FB perlu menunggu 2 minggu sebelum mendapat memo kelulusan dari pihak JPJ.

Dalam tempoh ini, saya sendiri akan follow up dengan pihak JPJ Putrajaya sama ada nombor itu telah dapat memo kelulusan atau pun belum. Anda hanya perlu menunggu makluman dari pihak saya.

Sekiranya saya memaklumkan memo telahpun diperolehi, anda perlu membuat bayaran penuh untuk saya uruskan proses seterusnya.

Tapi kebiasaannya, saya sendiri yang akan follow up di JPJ Putrajaya untuk memudahkan urusan anda. Tak perlu pening-pening kepala. 

Tapi kalau FC, memang boleh dapat on the spot.


Akuan terima permohonan nombor di JPJ


Selepas mendapat memo kelulusan, anda perlu rujuk langkah ke 6 diatas untuk urusan seterusnya.

Sebarang pertanyaan boleh terus Whatsapp saya O1O6OO9966.


Share with your friends

6 komentar

tuan..no fc ad lg tak kat jpj putrajaya sekarang ni?

Assalamualaikum tuan nimbor FD da ada belom?

Salam tuan FD da keluar belom?

nombor plate FD akan dikeluarkan pada mei 2021

Terima kasih kerana sudi baca artikel ini. Mohon komen sebagai tanda anda telah menjejakkan diri ke sini.